Chorus Mixtus
  
 
 »   Nyheter
 »   Kalender
 »   Forum
 »   Verksamhet
 »   Styrelse
 »   Bildarkiv
 »   Protokoll
 »   Avgifter
 »   Stadgar
 »   Karta
 »   Blanketter
 »   Länkar
 »   Frågor och Svar
 »   Besöksfrekvens
 »   Om webbplatsen
 »   Startsidan

 »   Admin
  

 


Välkommen till Chorus Mixtus hemsida

Chorus Mixtus är en blandad kör på norra Öland. Körledare är Margaretha Lundgren.

Chorus Mixtus övar på måndagskvällar klockan 19.00 i Lilla Horns stora luftiga lokal.

Vi är 30 aktiva sångare men vi kan vi bli fler. Vill du sjunga med oss så kontakta Karin Fredriksson 0735-871802.

HEDERSMEDLEMMAR utsedda på årsmötet
25 februari 2014
Gunvor Grunne Lindell 
15 februari 2015
Sven Vikesjö, Arne Tärnblom
26 november 2018
Ingrid Roxenborn-Gustafsson
9 december 2019
Alf Medelius
*****
Sopraner
Kaisa Arvidsjö, Gisela Björlin, Ann-Mari Danielsson, Sonja Grim, Kristina Gunér Göthson, Elisabeth Hill, Gunvor Håkansson, Inger Odell, Kristina Persson, Kerstin Polback, Birgitta Sköld, Anna Svensson, Inger Sundbom
*****
Altar
Karin Fredriksson, Åsa Green, Lena Gustafsson, Margareta Karlsson, Lone Larsson, Karin Lindén, Marianne Wanneby-Modin, Vivi-Anne Ohlsson, Inger Qvist, Elna-Brith af Wåhlberg, Maria Zennström
*****
Basar
Johan Barkevall, Jan-Erik Bernersson, Anders Björlin
*****
Tenorer
Ronny Cedertorn, Rickard Green, Jan Rydberg

Läs mer under verksamhet.


Webbansvarig är Karin Fredriksson som du når på
karin.fredriksson.oland@telia.com

 


Tyvärr kommer vår hemsida att läggas ner den 10 maj! Vi hoppas komma igång igen med sången när pandemin har lugnat ner sig.

Vill du ha kontakt med oss så kommer vi att finnas på Facebook framöver där vi bildar en Facebookgrupp. Välkommen dit!

 

Vi hoppas kunna se fram mot ett roligt jubileumsår 2021! Naturligtvis kan vi inte starta körövningarna den 23 januari som planerat p g a den ihärdiga coronan.

Om du vill sjunga med oss när vi startar igen, vi saknar framförallt tenorer och basar, är du mycket välkommen!

Vi kom igång med efterlängtade sångarkvällar under några höstmånader. Övningslokal var Lilla Horn. En stor lokal där vi kunde följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för körer. Tyvärr var vi tvungna att sluta ganska snart igen p g a den oroande smittspridningen i vårt land. Inga julsånger på Åkerbohemmet som vi sjungit varje år sedan 2000. Ingen Amerikakväll! Så trist!

 


Jubilarerna firades på kanontrevlig Kick Off på Hornsjöns pensionat med mycket sång, roliga tävlingar och fantastiskt god mat. 


 


AMERIKAKVÄLLEN

Vi hoppas kunna anordna vår planerade Amerikakväll vid ett senare tillfälle.


 

Foto: Carin Svensson - Ölandsbladet

Fullsatt i Köpings kyrka den 20 december när vi sjöng julens sånger tillsammans med Ölands Blåsensemble!


7 december sjöng vi julsånger i Bovierans trädgård och den 9 december på Åkerbohemmet.


KICK OFF på HORNSJÖNS PENSIONAT med mycket sång. På em/kvällen blev det barnkalas då körens jubilarer firades! 


Chorus Mixtus avslutade terminen hos Ellan på Skedemosse med en härlig fest, eftermiddagskaffe, vandring till Skedemosse offerplats och därefter en god middag!

 


Valborg - våren välkomnades traditionsenligt på Nabben i Sandvik. Vårtalare var Johan Barkevall.


I Runstens kyrka framförde vi, tillsammans med sångare ur Con Spirito, musiker och präster, den mycket uppskattade Nicaraguanska Bondemässan.

Bild: Carin Svensson / Ölandsbladet


Fullsatt Köpings kyrka när Ölands blåsensemble och Chorus Mixtus sjöng och spelade in julen!


Chorus Mixtus, under ledning av Margaretha Lundgren, sjöng den härliga Nicaraguanska bondemässan i Köpings kyrka tillsammans med sångare ur Martinuskören och Conspirito. Stämningen var på topp med trummor, piano, dragspel och bas. Foto: Gunvor Persson


RÄTTVIKS KYRKA Chorus Mixtus fantastiska körresa till Rättvik avslutades  med konsert i Rättviks vackra kyrka.

Resegänget samlad vid det nyrenoverade badhuset vid Siljans strand.


Körhelg / Kick Off på Böda Sand i augusti

Det årliga firandet av körkompisar som fyller jämna år. 2018 var det sju som firades. Johan Barkevall-Butter, Kristina Persson-Trötter, Anders Björlin-Kloker, Åsa Green-Prosit, Marianne Wanneby Modin-Toker och Karin Fredriksson-Glader. Gunvor Håkansson saknas på bilden.

Många roliga tävlingar utfördes av jubilarerna. Inte lätt att få ner pennan i flaskan bakom ryggen! Alla vann och alla blev gratulerade med många godsaker!


Med vårhatt och vårsånger framträdde Chorus Mixtus när Diakonigrupperna på Norra Öland inbjudit till vårfest!

 
Jan-Erik Bernersson (gömd tv) och Rickard Green th sjöng solo
och Johan Barkevall, mitten, framförde vårdikt.
Foton: Jan Persson

Släpp sångarna loss det är vår IGEN!

Ett fullsatt Lilla Horn när Chorus Mixtus, under ledning av Margaretha Lundgren, anordnade trivselkväll med mycket god mat, allsång och körsång!



Första framträdandet 2018 var på SPFs årsmöte i Löttorps bygdegård den 8 februari.

Foto: Jan Persson


JULMUSIK i Köping tillsammans med ÖLANDS BLÅSENSEMBLE

Solister: Sören Örnfjäll och Anders Björlin

På lördagkvällen 16 december bjöd ölandskören Chorus Mixtus, under ledning av Margaretha Lundgren, tillsammans med Ölands Blåsensemble, under ledning av Kristin Bertilius, in till en trevlig, välsjungen och välspelad julkonsert i en fullsatt Köpings kyrka.  

Publiken bjöds på ett omväxlande program av såväl traditionell julmusik som mindre kända verk och även på modernare inslag, där kombinationen brass och full kör kompletterade varandra väl i de gemensamma styckena.  

Som höjdpunkter kan nämnas A Christmas Fantasia ett jazzigt medley av välkänd julmusik framfört av Brassensemblen, O Helga natt framförd av kören tillsammans med solist Sören Örnfjäll samt den pampiga avslutningen: Händels Messias, kraftfull sjungen av kören och med ackompangemang av brassensemblen.  

U. Merk


Uppskattat traditionellt besök av Chorus Mixtus tillsammans med körledare Margaretha Lundgren på Åkerbohemmet i Omtankens regi. Julens sånger framfördes. Foto Jan Persson

 


Per Harlings ”Träd in i dansen” framförs i Persnäs kyrka den 10 maj. Vi sjunger tillsammans med kyrkokören.

 


PUBLIKREKORD

Du missade väl inte årets händelse! Publikrekord när Chorus Mixtus medverkade i Lars Molins teaterpjäs "Kunglig toilette" som Teater Proximus satte upp i Södvik de två sista veckorna i juli. Foto Jonas Hallberg.


Chorus Mixtus, under ledning av Margaretha Lundgren, var inbjudna att sjunga vid invigningen av "Tematrädgårdar" på Solliden den 1 juli. Kören sjöng ett knippe sommarsånger innan parkchefen och Kungen invigningstalade. Det var fjärde gången som Chorus Mixtus sjöng för vår Kung. Första gången vid Storgatans invigning, Skördefestinvigningen i Södvik, på Torget i Borgholm vid Kungens 70-årsdag och nu på Solliden.
 

18 juli var det premiär för Chorus Mixtus på teaterscenen. Vi medverkade i teatergruppen Proximus uppsättning av Lars Molins pjäs "Kunglig toilette"? Södvik gästgiveri var platsen för teatern de två sista veckorna i juli. Foto: Ölandsbladet, Alexander Jensen.



Vill du sjunga med oss är du välkommen, särskilt om du är bas eller tenor!


18 juli är det premiär i Södvik på Lars Molins "Kunglig toilette" då Chorus Mixtus medverkar. Välkomna!


Sommaren invigs alltid på Skäftekärr på nationaldagen för Chorus Mixtus. Sommarsånger sjöngs inför en rekordstor publik i det fina vädret. Jan-Erik Bernersson sjöng Löttigers fina visa Ölandsvår under akompanjemang av vår körledare/dirigent Margaretha Lundgren.


Valborgssång vid Nabben i Sandvik i ett underbart väder och en härlig solnedgång. Margaretha Lundgren ledde kören fantastisk bra. Många repriser är det  att hålla reda på i avslutningssången "Sköna Maj".


Vårkonserter i Föra och Gräsgårds kyrkor

I Föra kyrka medverkade Anette Larsson på flöjt och präst Magnus Johansson.

Det var en diger lista olika sånger och musikstycken på programmet, som var indelat i fyra fjärdedelar – ganska naturligt förresten eftersom det är den vanligaste taktarten, läser jag i min lärobok. Inledningsvis klarade kören av både maj och våren, man kände sig försatt till Valborg med ”Sköna maj…”, ”Glad såsom fågeln”, och ”O hur härligt majsol ler”. Körens sedan en tid nya ledare Margaretha Lundgren förklarade att hon kom från att ha varit ledare för en manskör, och det kanske har påverkat programvalet. Att Chorus Mixtus har en viss kvinnodominans påverkade inte åhörarnas vårkänslor negativt, en uppsättning män hade inte gjort det bättre.
Mellan varje fjärdedel av konserten talade ”präst Magnus”, som det stod i programmet, alltså Magnus Johansson, som, om vi minns rätt, har varit studentpräst i Kalmar. Han talade folkligt och bra och fick omärkligt till slut ihop det till en andakt. Det var skickligt gjort! Dagens psalm passade ju också bra in: ”O, vad världen nu är skön”.
Inte minst tack vare flöjten blev det mer än en Åsa Jinder-melodi, och hon har ju en alldeles egen ton, romantisk svensk landsbygd, och som verkade att särskilt uppskattas av åhörarna. De gav också herrarna en särskilt applåd när dessa framträdde alldeles på egen hand i Olle Adolphsons ”Österlenvisa” och M O Lindbergs ”Nu lysa alla hagar”.
Det var en härlig kväll, det är en fin kyrka, inte bara tornet, som är arkeo-logernas speciella skötebarn, det var ett fullt program av en väl instuderad kör. Tack för det!

Anders Marell / Ölandsbladet


Chorus Mixtus, under ledning av Margaretha Lundgren, fyllde Köpings kyrka när vi sjöng "Julens sånger"!          Foto Ronny Polback


På Åkerbohemmet sjöng vi julsånger. 15:e året i rad som Chorus Mixtus sjungit för de gamla. I år för första gången under ledning av Margaretha Lundgren. Tidigare år har Monica Medelius, Sören Örnfjäll och Birgitta Magnusson varit körens ledare. Föreningen Omtanken bjöd på glögg och pepparkakor.     Foto Jan Persson


CHORUS MIXTUS inledde sångarmåndagarna i Föra församlingshem den 12 september tillsammans med vår nya körledare Margaretha Lundgren. Välkommen Margaretha. Vi ser fram mot måndagarna tillsammans med dig.


KICK OFF med mycket sång och glädje gick av stapeln i en fantastisk miljö i Persnäs prästgård. Jämna  födelsedagsbarn firades med middag och glada upptåg.

MIDSOMMAR FIRADES TILLSAMMANS MED LOTTA ODLINGSSON, PÅ TORPET I PERSNÄS

Stort tack Lotta för att du ställt upp och dirigerat oss på Torpet och i Skäftekärr! Vi har haft fantastiskt roligt och hoppas du kommer tillbaka till Öland och oss! Nu tar Chorus Mixtus sommarledigt och ser fram mot en spännande höst och vinter.


Sol och värme när Chorus Mixtus sjöng under ledning av Lotta Odlingsson i Skäftekärrsparken på nationaldagen.

 

Valborg firades tillsammans med Chorus Mixtus i Sandvik!

Vårtalare i år var Kim Teleman



 

Foto: Carin Svensson - Ölandsbladet

Kärlek och humor med

Chorus Mixtus och gäster

Ölandsbladet - Carin Svensson

Samma program visades ett par veckor tidigare i Löttorp och ingår i Ljus på Kultur. Med körsång och uppläsning av texter - båda på temat kärlek - blandade de och gav, med glimten i ögat Humorn fanns med genom hela framträdandet. Körledare Birgitta Magnusson satt vid pianot och stod även för sångarrangemang, tonsättningar och en del texter samt programsammansättning.
För kvällen hade tre gästartister också bjudits in. Det var Kiki Lundh, som läste texter, Arne Tärblom som var heders-medlem och inflikade en del små textpresentationer, läste en del samt även sjöng lite och så var det Marie Nordström, studerande musikant, som stod för fiolspel.
Det var ett uppskattat program som för kvällen hade lockat omkring 80 personer. Halvvägs var det en stunds paus då det bjöds på snacks och Godtemplardricka. Det sistnämnda serveringen stod Åke Johansson, ordförande i IOGT-NTO Borgholm, för.

På kvällens repertoar stod låtar som Hooked on a feeling, The rose, All you need is love, Amore scusami, I have a dream, Snurra min jord, What the world needs now, Feelings och Down by the sally gardens.
Bland de texter som lästes fanns bland annat Tage Danielsson, Kristina Lugn och Shakespeare, Molière och Birgitta Magnusson. Hon bidrog till exempel med Hommage till Borgholm 200 år 2016.


”Vi famnar dig du lilla stad 200 år,
säg är du glad för tidens form av din miljö?
Kanhända vill du hellre dö.
Nej usch, förlåt oss kära du
vi ska väl vara snälla nu
med jubileum nästa år
ja tänk ändå vad tiden går.
Du fyller hundra gånger två
det blir nog tufft kan vi förstå.
Du får väl vila dig till dess
så att du orkar med all stress
med ditt och datt och polityr.
Dessutom blir nog notan dyr.
Men vad gör de´, det tar vi sén.
Du stolta stad som lever än
nu ska man vända ut och in
på hela dig och själen din.
Vi hoppas bara nå´t blir kvar
av dig och det som fordom var.
Din dåtid man bör vårda ömt
den verkar det som om man glömt.
Men kära du det är nog så
att jorden snurrar på ändå.”


När Birgitta läst upp den följde sången Snurra min jord.

  

”Vill du så i min rabatt Arne?” sjöng kvartetten; Ann-Marie, Åsa, Marianne och Kerstin.

Foto: Carin Svensson - Ölandsbladet

Körens musikaliska ledare, Birgitta Magnusson, framförde bl a en beljublad Hommage till Borgholm 200 år!

Foto: Carin Svensson - Ölandsbladet


Lyckad trivselkväll i Lilla Horn/Persnäsgården

Släpp "sångarna" loss det är våååår!



Ölandsbladet 

Chorus Mixtus ”i de saligas ängder”

”Oh hur saligt att få vandra”...... i Sävsjös mycket vackra omgivningar tillsammans med min härliga kör i september.
 
Kick off var det frågan om och det med besked och stor framgång. Här kommer receptet som följdes till punkt och pricka men med extra rågat mått av glädje och energi.
Boendet var på Hotell Ljunga Park norra Europas största trähus och fd lyxsanatorie.
Vi gav på lördagskvällen en lagom kryddad konsert på en timme ”En salig blandning av dikt och ton” i Vallsjö nya kyrka, som publiken tyckte gav mersmak.
Vi bjöd oss själva på en fantastisk middag på hotellet, men jag berättar inte vad vi åt och drack. Senare vidtogs diverse aktiviteter där alla åkte på en blåsning, en del sprack.
Jag berättar inte när vi la´ oss, men jag berättar gärna att vi nästa dag repeterade delar ur vår repertoar och den är rätt salt. De sista kryddorna i vårt recept bestod av en guidad tur i staden. Vilken fantastisk stadsträdgårdsmästare Sävsjö har, sådana växer inte på träd. Ett besök gjordes i träkonstnärens Eva Spångbergs ateljé och trädgård.
Jo då, vi åt naturligtvis den dagen också. Och drack kaffe!
Lite´ kuriosa:
Borgholm och Sävsjö firar i år 40-årsjubileum som kommuner, har nästan samma invånarantal och nästan samma kommunala skattesats.
 
Tack alla ”mina” sångare för en härlig Kick off och en strålande konsert. Ni är ”sockret på mazarinen”. Tack Arne Tärnblom vår ”ängel” som körde bussen.
 
BIRGITTA MAGNUSSON
körledare/pianist
 
 
 
Chorus Mixtus med körledaren Birgitta Magnusson framför Vallsjö kyrka i Sävsjö där "En salig blandning av dikt och ton" framfördes.
Foto: Karin Fredriksson

 

 

 

Foto: Lars Modin

ÖLANDSBLADET 140506- ANDERS MARELL

CHORUS MIXTUS

SLÄPPTE LOSS I LÖTTORP

Det var mycket folk i Löttorps bygdegård i lördags när Chorus Mixtus släppte loss med en numera traditionella (vårliga) sångmuntration. Föreställningens mångtydiga namn är Utan "Rock". Betydelsen avslöjas för publiken i inledningen av föreställningen.

Här kan åtminstone avslöjas att musiken är rocklös, det rör sig om en hissnande musikalisk resa mellan amerikansk klassisk musical, franska toner och dito svensk och dessutom saker vi inte hann skriva upp. Lasse Dahlqvist kom in mellan George Gershwin och Marseillaisen och klassisk europeisk operett med returresa tillbaka över Atlanten till Richard Rodgers och Jerome Kern och Annie Get Your Gun med ett mellanuppehåll Till havs, där kören utmärkt ersatte Jussi Björling.

Väl ute till havs fann man sig sedan sitta "I en roddbåt till Kina", där vi hann uppfatta ett snabbesök i "Shanghai", en schlager från 1952, för övrigt ett makalöst schlagerår som vi äldre minns än idag, ty bortsett från topplåten "Flottarkärlek", som vi unga förlöjligade och hånade, låg "Vildandens sång" på tredje plats efter "Shanghai", tätt följd av "Han hette Elmer", "A Kiss to Build a Dream on" med Louis Armstrong samt "Too Young" med Nat KingCole. Det var tider det! Vem kommer ihåg dagens svensktoppslåtar om något år (utom möjligen Mando Diaos strövtåg i hembygden och Magnus Ugglas samtal med sin far)?

Minneskavalkad

Tillbaks till Löttorp. Det är nämligen lätt att hamna i minnen när man besöker ett framförande av Chorus Mixtus under ledning av Birgitta Magnusson, särskilt i år, ty det som framfördes var en makalös minneskavalkad. Vi försökte räkna hur många olika musikstycken - kallade "gamla godingar" i folkmun - som framfördes under programmet, men varken vi eller Birgitta kan ge en siffra - säkert var det över femtio, suveränt hopvävda av körledaren själv.

Och det viktigaste, kören hängde med och sjöng förträffligt - det rörde sig om komplicerade körarrangemang som krävde sin man och sin kvinna, av vilka det fanns sex av det förra slaget och tjugo av det senare - ett visst rekryteringsbehov av sångvilliga män föreligger alltså. Kul har de, det vittnade körmedlemmarna själva om, och det syntes på dem.

Gästartist

Året till ära finns en gästartist med, som fungerade som en kabarettistisk förmedlare mellan kör och körledare/ackompanjatör/solosångerska. Hon heter Yvonne Lundeqvist och hörde i många år till Östgötateatern i Norrköping. Hon är så känd att hon finns på Wikipedia, tro det! Särskilt minns vi ett härligt parodiserande operettpotpurri med ständiga växlingar mellan Birgitta och Yvonne. Musikaliskt skickligt och dessutom humoristiskt!

Borgholmsborna får sin chans att uppleva Birgitta Magnusson med Chorus Mixtus lördagen den 17 maj, och då liksom i fjol i gamla Borgholmsbion på Södra Långgatan. Ett tillfälle väl värt att ta vara på.

Anders Marell - Ölandsbladet 140506

 



 

Kultur/nöje Ölandsbladet 131029 Åke Johansson

Chorus Mixtus sjöng närproducerat


Foto Karin Fredriksson.

Körledare Birgitta Magnusson läste några av de dikter som kören sedan sjöng.

Foto: Åke Johansson / Ölandsbladet

Seglarens vita vinge lyfter från klarblå våg...

Det var de två första raderna av Astrid Anderssons dikt som tonsats av Birgitta Magnusson, som framfördes av kören Chorus Mixtus i Löttorps bygdegård på lördagskvällen.
Musiken var både öländsk, svensk och utländsk. Kören Chorus Mixtus som bildades 2001, har som sin ledare musikpedagogen Birgitta Magnusson, från Stockholm, tidigare sommarölänning på norra Öland i närmare 30 år, och sedan 13 år bosatt i Borgholm.
Kören har framträtt på norra Öland under olika evenemang som Nationaldagen den 6 juni i Skäftekärr, och för de äldre på Åkerbohemmet inför julhelgen. De har framträtt med programmen ”Gott och Blandat” och ”Mé glorian på sné”. Framträdanden har också skett vid resor till Danmark och Tyskland.

BLANDAD KOMPOTT
Lördagskvällens program med titeln ”Skörden är bärgad” innehöll en blandkompott, som hade upphovet i både Povel Ramels och Elisabeth Hermodssons diktning.
De utländska inslagen märktes sånger av Leonard Cohen och irländaren och nobelpristagaren Jates. Det öländska bidragen bestod av Astrid Anderssons dikter som blivit till musik av körledaren Birgitta Magnusson. Hon läste först dikterna som sedan framfördes av körens cirka 25 medlemmar.
Birgitta läste också dikter av sommarölänningen Bruno K. Öijer.
Under kvällen såldes körens nyligen producerade CD med musik från deras repertoar.

Foto Karin Fredriksson.

Foto Karin Fredriksson.

Att skörden var bärgad gavs det också bevis på. Det såldes både potatis, sylt och olika andra jordbruksprodukter.

Foto Karin Fredriksson.

Kören har bokat in två konserter under våren i maj, både i Löttorp och Borgholm.

En trevlig kväll, som förgyllde den annars mörka hösten, med sångarglädje, på sommarens sista dag...

Text: Åke Johansson / Ölandsbladet


På nationaldagen den 6 juni sjöng Chorus Mixtus i Skäftekärrsparken.


Borgholms Bio var så gott som fullsatt när Chorus Mixtus
framförde årets revykonsert.

Ölandsbladet 4 december 2012

Chorus Mixtus charmade på Borgholms Bio

I lördags upplevde vi en av årets absoluta höjdpunkter i Borgholm, både musikaliskt och som allmän underhållning. Chorus Mixtus under ledning av Birgitta Magnusson charmade en nästan fullsatt Borgholms Bio med sitt ”Spektakel i advent”.

De som missade att fylla de sista tomma platserna får skylla sig själva, har man inte bättre näsa för kvalitet, så har man inte. Men det går bra att tänka en gång till, ty den 8 december reprisar kören programmet i Löttorps bygdegård.

Det ligger ett stort och kärleksfullt arbete bakom denna revykonsert. Körledaren Birgitta Magnusson står för idéer, solosång, körarrangemang, regi och även för de spetsiga texterna, med udden främst riktad mot Borgholmspolitiken personifierad i kommunalrådet, vars namn var rikligt förekommande i texterna. Om en krog i Societetsparken tycker vi inte, det gjorde kören helt klart.
Endast tomten ifrågasatte kvaliteten på koreografin. Kameran ljuger inte, de kostymförsedda herrbenen pendlade i takt.

Kraftprov
Den åtta man och tjugotvå kvinnor starka kören torde ha repeterat länge, ty den sjöng – och sjöng väl – med minimala pauser i fem kvart. Åtskilliga körmedlemmar tittade bara ibland i sina papper för att hänga med i texten. Ett kraftprov så väl som något!

Ledmotivet i texterna, alltså kvällens återkommande textramsa, löd som följer:
”De e lika bra att sluta drömma / de går åt helvete i alla fall / för om man drar till XYZ (utbytbart namn) / så är man hemma snart igen / likt förbannat på Borgholms torg!
Nummertomten Arne Tärnblom anslog ”Spektaklets” vänligt-kritiska ton.
Det var elakt men snällt ändå, det var musikaliskt medryckande och de enskilda körmedlemmarna bjöd på sig själva. Det gjorde också Arne Tärnblom, som liksom i fjol agerade nummertomte.
Samarrangör med kören var Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturföreningen Borgholms Bio, som ordnade mingel i Galleri Svalan före föreställningen.
Birgitta Magnusson står för det mesta bakom Chorus Mixtus’ succéframförande av ”Spektakel i advent” och fick välförtjänta blommor av Kulturföreningen Borgholms Bio och körmedlemmarna i Chorus Mixtus.
Text o bild: ANDERS MARELL - Ölandsbladet
 

Chorus Mixtus sjöng en blandad repertoar på Åkerbohemmet

Birgitta Magnusson och Chorus Mixtus framförde ett mycket uppskattat varierat program på Åkerbohemmet den 3 december.
Foto: Jan Persson

 

Lördagen den 31 mars framförde Chorus Mixtus, under ledning av Birgitta Magnusson, en välgörenhetskonsert i Persnäs kyrka.

Barnhemmet Hogar Mallorca och Kyrkans internationella arbete var mottagare till den rika utgångskollekten på drygt 4000 kronor.

Reine Medelius sjöng solo,ackompanjerad av Birgitta Magnusson, Erik Johan Stagnelius´ "Näcken" i en tonsättning av Nils B Söderström. Foto: Karin Fredriksson

Ölandsbladet 3 april 2012

Chorus Mixtus sjöng i Persnäs kyrka

När Chorus Mixtus, åtta män och tjugo kvinnor stark, ställde upp sig framför koret i Persnäs kyrka för att framföra ett sånglit välgörenhetsprogram, kunde medlemmarna blicka ut över en trots det bistra vädret välfylld kyrka.

Körens ledare, Birgitta Magnusson, tog plats vid pianot och lotsade sedan kören genom hela arton nummer. Det var blandat svenskt och anglosaxiskt där var huvudsakligen profana visor, men en "Glora in excelsis Deo(komposition Birgitta Magnusson) och en "Halleluja - Hear oh Lord" inramade programmet med en gospel i mitten. Bland de svenksa textförfattarna fanns många kända namn, Evert Taube till och med trefaldigt. Men även Povel Ramel och lyrikerna Elisabeth Hermodsson, Bo Zetterlind samt tre öländska fanns med.

Ölänningarna som bidrog med texter var Erik Johan Stagnelius, Lennart Sjögren och Astrid Andersson, de två senare tonsatta av Birgitta Magnusson. Stagnelius "Näcken" framfördes som solosång av kyrkoherde Reine Medelius, Madesjö, förr tjänstgörande bland annat i Gärdslösa med pastorsexpeditionen i skaldens barndomshem, prästgården.

- Ibland när jag var ensam i prästgården tyckte jag mig känna Erik Johan Stagnelius närvaro, bekände han, innan han framförde den älskade om omdiskuterade dikten, sent i livet skriven. Tonsättningen av Nils B Söderström var mycket kongenial med texten, den gick i moll, inte i helig dur som också förekommer. "Näcken" är tonsatt många gånger, antalet återstår att fastställa.

Små böner

Reine Medelius bidrog också med att under körens vilopauser läsa "Små böner till Gud från djuren i Noaks ark", författade för ett femtiotal år sedan av en fransk "leksyster" i ett benediktiner-kloster. Det var tuppen, det var giraffen, det var apan som beklagade att han var så ful (i vems ögon, frågade sig dock publiken), och det var katten som bad om ett totalförbud för hundar.

Studeiförbundet Vuxenskolan och Nordölands församling bidrog till att Chorus Mixtus med sin ledare Birgitta Magnusson kunde framföra ett omväxlande och stimulerande program till åhörarnas synliga och hörbara belåtenhet. Och kyrkorummet hölls i helgd av de disciplinerade påhörarna, som sparade applåderna till slutet. Utgångskollekten, 4040 kronor, delades mellan barnhemmet Hogar Malloraca i Bolivia och kyrkans internationella arbete.

Anders Marell / Ölandsbladet


Fullsatt - SUCCÉ
mé stående ovationer för Jubel-Revy-Varieté
"MÉ GLORIAN PÅ SNÉ"
i Löttorps bygdegård och Folkets Hus i Borgholm
den 5 och 14 januari.
Chorus Mixtus på premiären
i Löttorps Bygdegård på Trettondagsafton.
Foto, Ölandsbladet, Carin von Post

Chorus Mixtus körledare och dirigent,
Birgitta Magnusson framförde beljublade solonummer.
Birgitta stod också för texter, regi, koregrafi och körarrangemang.
Foto: Ölandsbladet, Carin von Post

Hela ensamblen samlade på scen inför Borgholmsföreställningen.
Foto: Daniel af Wåhlberg

 

Efter föreställningen i Löttorp vandrade de medverkande ut bland publiken och även Birgitta Magnusson och Sven Idar som uppvaktades med blommor.

Foto: Ölandsbladet, Carin von Post

Ängeln Arne Tärnblom
visade vad kommande avsnitt skulle handla om.
Foto: Bild till vänster Ölandsbladet, Carin von Post
Foto: Bild till höger Daniel af Wåhlberg
Snygga tenorerna Sven, Jan-Erik och Erik.
Sopraner och altar var för kvällen iklädda en manlig look
och Sven Idar vid pianot ett vackert diadem.
Foto: Daniel af Wåhlberg

Ölandsbladet 7 januari 2012

Premiärsuccé för revy-varieté

Löttorp

I torsdags kväll var premiären ”Mé glorian på sné” i Löttorps Bygdegård. Det var en jubel-revy-varieté med kören Chorus Mixtus, som firade tioårsjubileum förra året.

 

Kvällen inleddes med mingel, snacks samt dricka och stämningen var förväntansfull.

Birgitta Magnusson stod för regin, körarrangemanget, texterna och koreografin. Klädd som en svart ängel inledde hon revy-varietén som körens musikaliska ledare under hela föreställningen.

 

Flera olika ämnen togs upp såsom Borgholm Energi, ambulansen, sommaren och turismen, bron till Öland och önskan om en ny på norra ön med mera. Även kyrkan drevs det med. Texterna var ibland ironiska med en följd av kloka och roliga lösningar i slutändan. Mellan varje stycke gick ängeln Arne Tärnblom och visade en skylt om vad som skulle komma.

 

Birgitta Magnusson sjöng solo emellanåt, och föreställningen bjöd på flera oväntade roliga inslag.

 

De kvinnliga körmedlemmarna var uppklädda i svarta kostymer med hatt och karlarna hade klänningar och målade naglar. I ett inslag skämtades om att männen hade bytt från bas till sopran och de tyckte det var lite tomt utan fickor.

 

– Varieté ska ge valuta för biljetten därför kastar vi in baletten, utropade Birgitta Magnusson.

 

De till synes vackra damerna rörde sig i takt till musiken och det blev komiska rörelser.

Flera originallåtar sjöngs, bl a Ta av dig skorna av Povel Ramel och Halleluja av Leonard Cohen.

 

Under föreställningen fanns Sven Idar vid pianot. Sven är känd för att ha spelat med många av Sveriges kända artister.

 

För ljus och ljud stod Åke Rudolfsson och producent var Chorus Mixtus.

 

Chorus Mixtus avslutade med ”Hur vi än klär oss och hur vi än är, så är vi dock människor alla här”. Därefter vandrade kören Chorus Mixtus ut bland publiken i takt till en medryckande låt.

 

– Det var ju kanonbra. Dom är ju så duktiga så det är inte sant, tyckte Inga-Lill Larsson, Alvedsjö.

 

Ölandsbladet, Carin von Post

 

Julsånger på Åkerbohemmet
En blandad repertoar framfördes i början av december på Åkerbohemmet av Chorus Mixtus-tomtarna och Birgitta Magnusson. Programmet framfördes på två avdelningar och Omtanken bjöd på glögg och pepparkakor i pausen.
Foto: Jan Persson

2011 - Jubiléumsår för Chorus Mixtus!
Den 11 september startade Chorus Mixtus
sin jubiléumsresa till Danmark och Tyskland.
Första anhalten var Grøndalslunds kyrka i Köpenhamn där vi framträdde tillsammans med Svend Bunch. En stor upplevelse för både sångare och åhörare var Svens framförande av "Röster ur Arken" skrivna av Carmen Bernos De Gasztold "leksyster" i Benidiktinkloster i Frankrike. Kvällen avslutades med festmåltid på restaurang Grøften på Tivoli.

Chorus Mixtus efter framträdandet
i Grøndalslunds kyrka i Köpenhamn.

Vid Svenska Muséet i Stade sjöng kören för stadens invånare.
Även på stadens kanalbåtar framfördes svenska sånger.

Runt i Europas största fruktodling drog två Oldenburgerhästar kören och spännande information om odlingarna
fick vi genom en svensk guide.


Sopraner och altar inbjöd basar och tenorer
till Källa Folketspark
x
Beljublat framträdande av damorkestern "C-Major"
med vokalist från Borgholm, Ingrid Blomberg.
Birgitta spelade dragspel och i övrigt bestod damorkestern av fiol, slagverk, triangel, tamburin, många gitarrer, trummor mm.
Fler bilder finns i bildarkivet.
 

En lyrisk afton i skördetid med bl a Birgitta Magnussons nya tonsättningar av Ölandspoeter

Chorus Mixtus
.
Chorus Mixtus ovan under ledning av Birgitta Magnusson.
Birgitta har tonsatt lyrik av bl a Astrid Andersson, Lennart Sjögren, Bruno K Öijer och Albert Eriksson som Chorus Mixtus framförde och numera är körens favoriter i den rika repertoaren av Birgittas tonsättningar/arrangemang.
Foto: Jim Gustafson

Favoritkören, också under ledning av Birgitta Magnusson, framförde Birgittas arrangerade repertoar med kärlekstema.
Foto Jim Gustafson

.
Birgitta Magnusson stod för regi,
program och körarrangemang för båda körerna.
Foto. Jim Gustafson

Tonsatt lyrik av poeter nära dig på
Chorus Mixtus lyrikbuffé


Fullsatt, naturligtvis, när Chorus Mixtus och Favoritkören bjöd in till lyrikafton i Böda Sands läckra restaurang "Med Hvet Intill", under Skördefestens lördagskväll. När man går på en Chorus Mixtuskonsert kan allting hända. Och det gjorde det den här kvällen också. Höjdpunkterna under aftonen var utan tvekan kreativa körledaren Birgitta Magnussons tonsättningar av nordöländsk lyrik, med naturen som tema. Publiken bjöds på lyrik av Astrid Andersson, som personligen av närvarande, Lennart Sjögren, Bruno K. Oijer och Albert Eriksson. De tonsatta dikterna var Astrid Anderssons "Böda Sand", "Tusenskönan" och "Augustikväll", Lennart Sjögrens "För en annan värld", Albert Erikssons "Havsfåglar" och Bruno K. Öijers "Stormen". Kvällens speciella gäst var välkända kulturskribenten Kiki Lundh, som läste dikter av bl a Albert Eriksson och Elisabeth Hermodsson.

Buffé

Kvällen var uppbyggd runt en välsmakande buffé, komponerad av restaurangens kockar. Chorus Mixtus uppträdde mellan förrätten och varmrätten. Och innan det var dags för desserten fick gästerna lyssna till Favoritkören, en överraskande välsjungande nordöländsk ungdomskör, som bjöd på en repertoar med kärlekstema. Kören har anknytning till Böda Sand. Det var nämligen årets Ölänning, Anna Barkevall, som tog initiativ till bildandet, när hon bad Birgitta Magnusson förvalta idén. På den vägen är det.

Succé

En succékväll blev det. När gästerna så småningom traskade ut i mörkret och havsbruset gick kanske en och annan och gnolade på Chorus Mixtus avslutningsnummer "When you´r smiling the whole world smile´s with you".

Jim Gustafson


Nationaldagsfirandet på Skäftekärr med traditionsenlig sång av Chorus Mixtus

Se fler bilder i bildarkivet.


En god blandning i bygdegården!

Gott och blandat med smak av Amerika bjöd oss Chorus Mixtus och Favoritkören i vårkonserten i Löttorps bygdegård i lördags.

(Läs 15/5 red anm.)

Som vanligt när våra lokala storheter visar upp sig på hemmaplan är det fullt till sista plats. Det är något särskilt med de här sångarglada människorna som gör att de drar publik som ingenting annat. Men det finns ett svar.

Receptet lyder som följer: Man taget 1 tsk USA, 1 kg glädje, lite fantasi, 1 nypa nostalgi, en näve tral la la. Blanda noggrant, rör ner 1 glatt humör och runda av med lite smör!

Layout Karin Fredriksson

Denna delikata supé serverades av arrangören, regissören och programkompositören Birgitta Magnusson med den vällagrade Chorus Mixtus och den unga Favoritkören, som antagligen utgör en naturlig utveckling av sin moderkör, om detta veta vi föga.

Årets vårkonsert var en kompott av svensk-amerikanskt, vilket passar bra på våra breddgrader där större delen av ursprungsbefolkningen har rottrådar i USA genom emigration och arbetsresor. Från senare delen av 1800-talet och fram till 1930-talet var det en strid ström av ölänningar som for över och kom hem.

EVERGREENS

Musiken, sångerna, rytmerna, allt innehöll nostalgi, gamla evergreens som spelades på grammofon när gränserna öppnades efter 2:a världskrigets slut. Segrarna! USA och England, märktes i musiken, schlagers och filmer vars melodier det dansades till.

Birgitta Magnusson kan driva sin Chorus till en Mixtus av skönsång, raljeri, skojfriskhet och showande med mycket små men effektiva medel.

Det hela hölls ihop med mikrofoner mellan körmedlemmarna, en och annan Favoritsångare vandrade fram och åter med upplysande skyltar om viktiga inslag i körandets mysterier. Chorus Mixtus har en slogan: Ser Ni lite dåligt, så är sångerna vackrare än vi, men hör Ni bra, då är vi vackrare än sångerna… eller tvärtom!

 


Den ringlande kön till de goda amerikanska platta köttbullarna. Foto: Karin Fredriksson

 

KÖTTBULLAR

Kompletterar man sångarnas roliga och träffsäkra tolkningar med publikens förväntan inför förtäringen, blev det mycket amerikanskt. Svenska köttbullar på USA-manér är platta och ligger mellan vitt bröd med sallad, ketchup och sås, som serverades ett ringlande tåg av gäster utanför bygdegården i pausen.

Smöret som ingick i receptet för Chorus Mixtus och Favoritkörens vårkonsert, utgjordes naturligtvis av de sentimentalaste sångerna om kärlek i den repertoar som serverades av de stora berömdheterna i USA.

Birgitta Magnussons pianospel och tillhörande sång, var helt i klass med det som hörts på vinylskiva, fast bättre, eftersom det var live!

Publiken hade hjärtligt roligt. Fullproppade med USA-Sverige-nostalgi, mätta och belåtna, tackar vi för ännu en fantastisk helafton med våra favoriter på norra Öland.

RAGNHILD OXHAGEN
Text och bild

Saxat ur Ölandsbladet 20100518


KÄLLA bygdegård 13 mars

Foto: Birgitta Magnusson

Kul med Birgitta och Chorus Mixtus

Här på Öland får vi av någon outgrundlig anledning ofta frågan ”Men vad gör ni på vintern”? De, som frågar, skulle bara veta hur svårt vi ibland har att välja mellan alla aktiviteter, som erbjuds oss året om. Senaste lördagskvällen var en sådan valets kväll. Vi har fina bygdegårdar, där vi kan njuta av teater, sång, byakamper och hembygdsträffar i en strid ström och många, lysande begåvningar, som delar med sig av sin förmåga och glädje.

En sång- och musikälskande skara bänkade sig häromkvällen i vår ofta välbesökta Källa bygdegård belägen i den nordöländska socknen Källa. Källa är en av öns mindre socknar med ett par hundra invånare, som älskar sin bygdegård och allt, som händer där.

CHORUS MIXTUS med fler än 30 medlemmar i alla åldrar under ledning av Birgitta Magnusson intog den här kvällen scenen och trollband publiken med sitt engagemang och sin förmåga att få oss att släppa alla hämningar och ge oss in i musikens och sångens värld. Det har ju sagts att alla kan sjunga om man bara använder sin röst och sjunger efter sina förutsättningar. Jag försökte! Det är ingen konst att smittas av glädjen, när körledaren och kören är av den här kalibern! Vi kände oss alla som sångare. Vi har tjuvstartat med 1:a majsångerna – inte bara lyssnat. En omfattande musiktävling engagerade oss. Vem skrev texten till Sköna maj? Visste du att det var en av nationalskalderna, Johan L. Runeberg? Birgitta dirigerade och spelade Vintern rasat… men vad heter den sången egentligen? Jag minns inte. Grand Final blev storslagen och god hjälp med dirigering och senare lottdragning fick Birgitta av den lilla damen Hedda. Det var naturligtvis sångaren och musikern Nils-Bertil från Trosnäsgatan, som tog hem delad seger i musiktävlingen.

Att det här är ett sammansvetsat gäng kan vi också utläsa av det faktum att allt, som senare serverades i form av kaka och bullar, var fixat av körmedlemmarna själva. Det var också loppis med tillfällen till förnyelse av stugorna i norr och auktion på bakverk. Vad gör man inte för att så småningom få resa ut i världen på en sångturné!

GUNNEL LUNDEBERG

Saxat ur Ölandsbladet 100320

Foto: Ingrid Blomberg



JULFESTLIGT FÖR CHORUS MIXTUS

Foto: Jan Persson

Foto: Karin Fredriksson

Efter att ha glatt de boende på Ålderdomshemmet med traditionsenliga julsånger var det så dags för Chorus Mixtus´ terminsavslutning på Morells restaurang.
Vi möttes av festligt framdukade jultallrikar med kallskuret samt buffébordets varma rätter. Den goda måltiden avbröts då och då för glada julsånger ur Mariannes finurligt hopsatta sånghäfte med kända melodier till egenhändiga ändringar i texten.

Foto: Karin Fredriksson

Arne tackade vår mycket uppskattade musikledare Birgitta med en julgåva från kören.

- Den här julklappen öppnar jag på julafton, sa Birgitta. Foto: Karin Fredriksson

Sven tackade kören för blommor, kort och telefonsamtal under hans sjukdomstid.

Därefter avnjöt vi kaffe och pepparkaka i puben, där värdparet Morell hade ordnat en tillfällig ”biograf”. Filmen var Cabaret med handling från 30-talets dekadenta Berlin i skuggan av nazismen. Conferencieren startar med den välkända melodin: ”Willkommen, bienvenu, welcome!”

Efter några timmars stark underhållning avslutades den trivsamma kvällen med allmän tillönskan om god helg och på återseende den 11 januari då vårterminens sångövningar börjar.

JJ


LADIES NIGHT

Foto: Marianne Wanneby-Modin


Tenorer och basar bjöd sopraner och altar på en helkväll i Källa bygdegård. Se fler bilder i arkivet.


En öppen famn för Chorus Mixtus

Foto: Marianne Wanneby-Modin

Chorus Mixtus var mycket glada över inbjudan till Lekaryds kyrka. Programmet, ”En stilla stund i sensommarkvällen” bjöd på sång och diktläsning. De flesta sångerna som framfördes var arrangerade av vår uppskattade dirigent Birgitta Magnusson. Bland annat sjöngs Birgittas nya tonsättning av norra Ölands poet Astrid Anderssons dikt ”Augustikväll”. Birgitta har tonsatt flera av Astrids underbara dikter, den första redan i mitten av 90-talet. Sångerna varvades med dikter ur ”Röster ur arken”. Små böner till Gud från djuren i Noaks ark.

Före konserten bjöd komminister Elisabet Cárcamo Storm med familj på förtäring i prästgården, vilket uppskattades mycket av körsångarna efter en lång dag med besök på både glasbruk och luffarmuseum. Innan sångarna steg på bussen för hemfärd till norra Öland önskades de välkomna tillbaka för fler konserter i församlingen.

 

Foto: Marianne Wanneby-Modin


Ljuva toner i Källa gamla kyrka

En sällsynt vacker byggnad med förnäm akustik, en kör som älskar att sjunga och en kollekt som oavkortad går till ett behövande barnhem i Kaliningrad. Kan det finnas en bättre kombination? Det tyckte i alla fall inte de nästan 200 personer som på söndagskvällen sökte sig till Källa för att lyssna till kören Chorus Mixtus under ledning av Birgitta Magnusson. Medan solens sista strålar letade sig in genom fönstren och skapade vackra ljusspel på de gamla stenarna i väggarna, sjöng kören om hur skönt det kan vara att gå barfota i gräset en sensommarkväll. Birgitta Magnusson har tonsatt dikten Augustikväll av vår egen skald Astrid Andersson och publiken i Källa gamla kyrka var de första som fick höra de vackra raderna sjungas. Mellan alla finstämda sånger läste körmedlemmarna dikter från ”Röster ur arken”, ett verk skrivet av den franska nunnan Carmen Bernos De Gasztold i mitten av 1950-talet. Det är små böner till Gud från djuren i Noaks ark, både tänkvärda och humoristiskt skrivna. Vi fick bland annat höra hur musen tycker att hans andel av livets ostkant är alldeles för liten och att katten vill bannlysa hela hundsläktet. När oxen bad om mer tid att tänka, äta och sova, stämde vi nog in i bönen lite grand allihop. Körframträdandet blev en fin avslutning på en vacker augustidag då norra Öland hade värmerekordet i Sverige med 23 uppmätta grader.

Text o bild: Kerstin Svensson

Saxat ur Ölandsbladet 090825


Upptaktshelg på Skäftekärr/Böda Sand inför höstterminen

Foto: Marianne Wanneby-Modin

Chorus Mixtus sjöng mycket och gärna på Upptaktshelgen den 22 och 23 augusti. Körledare Birgitta jobbade stenhårt med att lära sångarna det nya program som skulle framföras i Källa gamla kyrka på söndagskvällen, som avslutning på Upptaktshelgen. Bland annat en ny tonsättning av Astrid Anderssons fina dikt "Augustikväll" som Birgitta tonsatt.

Körsångare, som fyllt jämna år under 2009, firades på eftermiddagen med bl a cykeltur runt campingen där de fick fira lucia, nyår, påsk och midsommar! Senare på lördagskvällen fortsattes festandet med middag på Strandhugget och efterföljande underhållning av bl a ett bejublat framträdande av dirigenten Ruuth och Fyrtackorna.


Sommarcafé i Källa bygdegård

Högby - Källa - Persnäs diakonigrupper inbjöd till Sommarcafé den 8 juni. Chorus Mixtus, under ledning av Birgitta Magnusson, underhöll med ett blandat pärlband av sakrala och profana sånger som arrangerats av Birgitta. Se fler bilder i bildarkivet.

Foto: Jan Persson



Kul KULTUR med Chorus Mixtus

Saxat ur Ölandsbladet 090528

Körledaren är navet kring vilket Chorus Mixtus gör sina bejublade framträdanden. I lördags bjöd kören på en Kul Tur i Löttorps bygdegård genom den svenska verkligheten, sedd med humorns glasögon, melodiskt uttryckt med hjälp av kända kompositörers tonsättningar med texter av berömda visdiktare och revymakare men som ibland fått ny text av den snillrika eldsjälen Birgitta Magnusson.

Det var absolut fullsatt i Löttorps bygdegård, 140 betalande gäster skrattade, applåderade och hade HJÄRTLIG ROLIGT åt alla musikaliska hyss som emellanåt avbröts för mer seriös skönsång. Ledordet KULTUR genomsyrade hela föreställningen, uppdelad i KUL TUR, om turen att få vara med i det som heter LIVET på Öland, sett med Birgitta Magnussons och Chorus Mixtus ögon.

UPPSLUPPET

Bland poeterna bör nämnas Astrid Andersson i Byxelkrok, hennes dikt Tusenskönan, tonsatt av Birgitta Magnusson, sjöngs med fin känsla. Även gamla legender i svensk litteratur i det ena uppslupna numret efter det andra, bl a Frödings "Våran prost är rund som en ost".

Konserten hade två akter och "Rökpausen" kommenterades sålunda: "Om vi alla slutar röka, får inte Cancerforskningen någon säker statistik på rökningens skadeverkningar och en mängd tobaksarbetare skulle bli arbetslösa! Endast ekologiskt odlad tobak anbefalles"!

I Chorus Mixtus finns mycket humor samlad som Birgitta Magnusson lockar fram. Sopranen Inger Sundbom uppträdde iförd gåstavar och hörlurar, stolpande runt i bygdegården och sopranen Ingrid Wåhlin gjorde succé som falskettsångerska i "Till våren" av F. Mendelsohn. Man framförde också en körvariant av "Vad har du i fickan Jan?" och lät demonstrativt en svan vinka mot publiken. De nya texterna, bar Birgitta Magnussons signatur, hon bidrog med solosånger och verser när kören andades ut. Publiken fick delta i allsång, det lät förstås väldigt bra.

Chorus Mixtus slogan är värd att uppmärksamma: "Ser ni lite dåligt så är sångerna vackrare än vi, men hör ni bra, då är vi vackrare än sångerna eller… tvärtom"!

Är möjligen KÖRSÅNG en KULTURFARA? Eller, är KULTUR en SKITSAK? Frågan bör ställas med anledning av att man konsekvent drar ner på anslagen till kultur när ekonomin blir ansträngd i kommunerna i Sverige. En och annan musikalisk släng av sleven fick varje enskild del av etablissemanget, kyrkan, prästerskapet, politikerna och kommunledningen. Den KULTURELLA frågan togs upp i några visor, samt att det är TUR att man är svensk och lärt sig veta hut!

Men att SJUNGA ÄR HÄLSA,deklarerade Birgitta Magnusson och Chorus Mixtus höjde sin röst, en röst som låter bättre och bättre dag för dag, när de låter höra sin KULTURELLT sonora stämma.

Text och bild: RAGNHILD OXHAGEN

 

 


CHORUS MIXTUS /BIRGITTA MAGNUSSON och GUBBRÖRA,
Källa bygdegård den 8 november.


 

 

 

 

 

 

 




 

Birgitta Magnusson som solist tillsammans med Gubbröra. Foto: Karin Fredriksson


Den 8 december sjöng Chorus Mixtus traditionsenligt julsånger på Åkerbohemmet i Omtankens regi

Foto: Jan Persson



Succé i Källa bygdegård - Festligt och fullsatt!

Rickard, Janne, Aiwest, Tommy och Stefan i Chorus Mixtus "Stora kvartett".

Foto: Karin Fredriksson



128 personer trotsade snöoväder och halka och kom till Källa kyrka på lördagskvällen den 22 november!

Foto: Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

Chorus Mixtus sjöng och läste dikter "Inför Advent" i Källa kyrka under ledning av Birgitta Magnusson som också arrangerat sångerna för blandad kör. Hedersgäst denna kväll var Astrid Andersson från Byxelkrok som kommit för att bl a lyssna till Birgitta Magnussons tonsättning av Astrids fina dikt "Tusenskönan". Dag Sandahl medverkade i inledningen av kvällen. Den rikliga kollekten gick till Ria i Borgholm.

På lördagskvällen var det många aktiviteter i bygden. I Källa bygdegård var det "Tyrolerkväll" och i Högby prästgård öppet hus. Trots detta var det nästan full kyrka i Källa.


     Maj 2021
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
21242526272830
2231

 Nyheter

  • INSTÄLLT!
INSTÄLLD Amerikakväll...
(2020-01-02)

  • Trd jul på Åkerbohemmet
Traditionsenligt sjön...
(2019-10-23)

  • Julsånger på Bovieran
Julens sånger sjöng v...
(2019-10-23)


Webbplatsen baserad på: FSY PLUS 2.1
© Wikinggruppen